RSS

hurt.

mama..
i love u..
really appreciate having u as my mum..
thanks for everything..

adakah iman akan sayang ummi sama macam ummi sayang tokmama..
apapun ummi akan sayang iman macam tokmama sayang ummi..
sayang ummi pada iman ummi bawak sampai ke syurga..

my mood ups n down..miss my loves one very much..
always thinking about them..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ummi miss u dear..

td ramai yg tanya "eh kak yana xbalik..biar betol.."
ye la gap byk ari sbelom next paper kan..
hehe sepanjang sem ni every week balik xpernah miss kcuali skali time klas aritu je..
so org heran tetiba xbalik kali ni..exam weihh..
klau balik confirm n sure xstadi..nak stadi pn geram dok tgk iman..rs mcm xpatut ja..huhu
xpa right after abi paper mlm tu jgk blk..insyaAllah perancangannya mcm tu la..

dalam dok teringat2 ni..dok terbayang2 ja aksi2 dia yg bleh buat org gelak..
alkisahnya aritu kat dlm keta nak p knuri mcm biasala kan xmo duduk..nak bediri ja..
so bg la dia bediri tgk keta kat jalan..lama ja senyap..pastu tetiba ja tersengguk..upe2nya dah tertido..bertuah punya anak..sambil berdiri pun bleh tidoq..haha lawak2..

ni sbelom iman tidoq sambil dok berdiri..mcm tu la gayanya..iman iman..

d next day ummi asyik bz edit n print notes dr pg smpai ke tghari..geram ja xdpt main dgn iman..huhu las2 ptg tu g jenjalan kat tesco..tesco lagik..haha

cewah tgk tu..dah xduduk dlm baby seat..abahnya la ni..wpun ummi agak seriau..tp nmpk iman cam konfiden n suka ja..tp sat jela pastu nak tidoq ja abahla kena dokong..abah mithali=)




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

oo la rumahku..

owh..ini adalah sedikit sesi meluah ketidakpuasan hati..
semenjak dua menjak ni adala org yg trsngt rajin suka sgt bakar sampah every evening..
pakcik@makcik tau x open burning tu salah..dan telah menyebabkan saluran pernafasan saya terganggu..huwarghh tiap2 malam je selsema..
dahla kat blakang umah dijadikan tempat pembuangan sampah..
so umah kami pun dah jadi ala2 zoo..
nyamuk mmg byk tetiap mlm..
mangsa favourite nya sapa lagik..me la..huh..
dulu byk dgn cicak tp skrg dah makin berkurangan..
tikus yg muncul ntah dr mana2..abih sekor mai sekor lagi..haish ramai sungguh kaum kerabat..sehingga membuatkan xberani nk masuk toilet segala..tragedi betolll..
mlm ni ada katak pulak..haha ni bleh definisi umah dalam zoo ke zoo dalam umah ek...sabor jela..sib baik dah nak balik..bertahan jela..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penangan Exam Teaching of Reading & Writing

yeay baru berpeluang nak berblogging..
balik dari umah after weekend aritu then trus mengadap buku..
haha nak exam baru nak kalut ye yana..

wpun agak tensi dgn dua paper yg dah berlalu..tp malas nak pk banyak2..

pesanan kepada tukang yg membuat soklan yg sgt wishful thinking..
lenkali buatla banyak lagi soklan n bagi dlm masa 2jam (dlm nada yg sinis)..

bak kata alya "soalan straight forward but then its too much"

ntah apa2 ja..tgn mcm nak tecabut kalut sgt menjawab..
klau soalan susah tu its normal..kata pun exam kan..tp ni terlampau2 byk..
yela mana nak mikir soklan objektif yg ntah apa2..
soalan structure yg melam
bak tp markah ciput je tiap satu..
kena buat lesson plan dua bagai worksheet segala..what the..
geram sgt tau..sbb nak jwb semua soalan tu tp masalahnya XSEMPAT....huhu

ketensian itu membawaku ke tesco..haha alasan je tu..

setelah penat 2hari memerah otak treat la diri sniri dgn makanan yg bes kat tesco..
ala sizzling yee mee ngan cocktail je pun..hehe

utk dinner tapau yg ni..

xpuas ati sgt sbb rs mcm wedges dia ckit n not sooo cheezy..byk ngomplen btolla..


ni lah hasilnya slepas konpius nak kfc ke secret recipe..hehe xpela blk nnt mintak abg blanja..kan abg kata klau nak makan apa2 mintak ja nnt..hehe i like..

kat tesco td sempat beli apa yg patut utk masak 3 4 hari free before next paper..ala simpe2 ja stakat nak mengisi perut sendiri je..lgpn next week dah nak balik dah..xsabarnya nak balik jumpa iman nnt..la ni dok tgk iman thru webcam ja..

ni la hasil 'tangkapan' sedikit sebanyak..2 3 ari ni masak jela..xyah nak pk nak kuar beli katna pulak..perbaih jela stok yang ada ni..








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fikirkan.Renungkan.


sometimes people tend to be sooo selfish..
i'm not angry..
but i'm sad..
why we can give them the best..
and they reply the worst to us..
last solution..
crying until i feel calm..
insyaAllah..
there's something better waiting for me..

i cant wait to go back..

sumber ketenanganku..kebahagiaanku..hidupku dan nyawaku..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penantian menuntut seribu satu kesabaran

Penantian suatu penyiksaan
ATAU
Penantian mengajar erti kesabaran

1)menantikan weekend - sebab nak balik jumpa iman..sgtla perlukan kekuatan yg tinggi
2)menantikan microteaching yg xsetel2 lg.. nak studi utk exam pun xtenang rasa selagi xabih MT ni..padahal exam just around d corner..
3)menantikan duit..haha nak mai dari mana tu..langit ka..wishful thinking
4)menantikan cuti panjang..so bleh bertiga-tigaan kat perlis

"its hard when dealing with people"...agree or not with this statement?
yes it's true bcos we're not same..
and of cos we cannot expect everybody to have the same believe and thinking like us..
but i realize..
people around me taught me a lot of things..
taught me how to be tough..
taught me how to be patient..(not so successful enough in this..i need to be more patient..)
taught me how to be grateful n thankful..
n many many more..

whatever happen..
life must go on..
there are so many unpredictable things waiting for us..
the most important thing is..
how we deal with the situation..

p.s:i really really hope that i can finish my microteaching by tomorrow..insyaAllah..


seronoknya jadi budak2 kan..xda masalah..hepi ja..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Searching for Exam Aura..

tonight i've done my washing n ironing all my baju kurung stok till the last exam paper..
haha bersemangat sungguh..saja je mencari angin2 nak exam..bg sedar diri sket..
td dah kena motivasi panjang dr mama..thanx ma..i really appreciate it..
then tgk balik result2 lepas..wpon xla excellent tp cukupla utk bg semangat kat diri sendiri..
nak kena stat enjin dah ni..xleh malas2 dah..
dahla i have 2 more microteaching- writing n local studies..
pray for me its going to be success..
semua ni utk iman..iman tersayang..


p.s:abg..u know what..mama sangat sayang kat abg..eventhough mama xpenah ulang2 ckp anggap abg sama mcm anak or menantu or what else..memang dah terbukti mama syg kat abg..betuahnya jadi abg..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

'Blogging Fever'

ummi iman arini 'demam blogging'..
memula ralit dok baca blog memember..
pastu taip entry utk iman plk..
mcm xdak keja je gayanya..haha
dr last week until this week busy dgn microteaching je..
next week dah nak exam..
what a blur sem..huwaaa..
yg ummi iman tau cuti n asyik balik jupa iman..
xpe2 dun wori..iman pembakar semangat ummi..
ummi xpenah xsiap keja kan..xpenah delay keja kan..(pesanan mama:jgn sampai org kata keja xjadi bila dah kawin n ada anak..semua tu bukan alasan)..my mum is the best advisor..tq ma:)
ummi jd besemangat cepat2 nak siapkan keja sebabnya nak balik jupa iman..motivasi yg paling besar utk studi ummi..doakan kejayaan ummi ye nak..risau jgk nk exam ni..huhu

saja nak sher aksi2 lucu iman..sian iman slalu kna buli dgn ummi n abah kan..

tgk tu muka tpaksa n nak nangis sbb rimas..hahaha

dan lagi tu buat aksi chumel..ni yg ummi rindu sgt ni..

to be continued...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

happy weekend with iman

finally i manage to continue my blogging..
really want to write here yesterday but i had a very very bad headache..seriously..
doing nothing except praying eating bathing n sleeping..haha
mana taknya just arrived here at 7am then balik umah take shower n went to class..
microteaching from 8am-3pm..balik umah trus collapse..penat sesangat..

bila ingat2 balik 8jam perjalanan every week..klau campur pegi balik almost 16hours..wow..
"penatnya"..tu ayat yg slalu didengari..tp kalau x balik jiwa raga ni lagila 'PENAT'..
believe or not..penah 1week je xblk sbb ada klas ganti ari sabtu..
then ahad pagi tu bangun je dah rasa kosong..rs sgt down..
duduk je nangis..tgk laptop nangis..ckp on fon lagi nangis..HARU..mcm org xbetul ja rasa..
asik terpikirkan apala si kecik tu buat..keja mmg xjd satu apapunla kan..
thats why bila sy ckp je nk blk..n ada org ckp "balik lagi minggu ni?"
my housemate alya said to me "better akak blk drpd xblk"..hehe she knows better..
sorry coz i made them worried on my very bad condition..huhu sgtla malu..
tp xterkawal perasasaan itu..perasaan seorang ibu terhadap anak yg diingati setiap detik waktu..

baru je smpai cni pagi kelmarin..now dah teringat2..
i had a happy moments together with hubby n iman during last weekend..
went to uncle hubby's new house at penang..
here iman's action in the car during the journey..

buat muka donno je malasla tu nak tengok kamera..

sbb apa iman bleh dok diam baik ja?jwpnnya:sbb dia ngantuk nak tido..klau x jgn harapla nak dok diam camtu..misti nak bediri tgk keta n pusing2 xleh diam..hehe

after that singgah tesco..tgk byk mesin mainan(apa ek org panggil..i donno la..)
teringat time kecik2 dulu suka sgt naik menda tu..sja test ltak iman ats tu..
sgtla excited..hihi tunggu iman besar ckit nnt iman bg naik k..muahs luv u dear..

tgkla muka anak ummi yg sgt excited tu..besnya jd budak2 kan kan..

rilek je iman dok kat situ..ecewah ummi pun sama naik excitednya..kahkahkah..

ni plk kengkonon dah bleh naik kuda..hehe blakon je ni..tgk tu abah pegang iman..

sbnrnya mainan2 sentiasa penuh dgn org..so kitorang curik2 naik jap n tgkp gmbr je sbb xbyr..yela iman mana bleh naik lagi pun kan..

to be continued..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sgt merinduimu.......

arini sebok dok design blog..haha ketinggalan zaman tul..xkisahla kan.. besemangat ni sbb blog ni ummi buat khas utk mohd iman..anak teruna sulung ummi yg tersayang.. rindu sgt ummi rs..xpa sabar2 esok ummi dah nak balik jupa iman.. after microteaching writing ja ummi trus zasss bergegas beli tiket.. kdg ari jumaat ummi makan pun ala kadar..kalut sgt ummi nak balik jumpa iman.. bila ummi dpt peluk n dukung iman ja trus ilang smua rasa lapar n letih.. who knows how i feel right now..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1st time beraya dgn iman..

raya taun lepas 1st time berdua (dgn hubby)..
taun ni dah tambah jd bertiga (dgn iman)..hehe cptnya masa berlalu..
mistila lg meriah bila beraya time dah ada anak ni kan..preparation utk anak je lebih2..ummi n abah ala kadar asal ada cukupla..seronok utk iman je ummi skarang ni..hihi

kalau x xkanla baju raya iman mencecah spuloh pasang ummi beli...haha lupa diri betol kata duit elaun tu utk studi bknnya enjoy beli brg2 anak..ampunnnn..

taun ni ummi tersangatla ceria sbb pagi raya beraya belah sini dulu..hehe lagi2 smua pun ada n bleh jupa time raya ni..bkn senang kan..duit raya iman mencecah 200..kaya btol iman..ummi yg semekin la ni..huhu..ok stop..sambung psl raya..

nak sher gmbr raya besama iman..so enjoy..

bila abah dan anak berposing...dodua memang suka bergambar..layan jela..


iman dgn tokmama n wan yg sgt concern n syg kat iman..as their eldest grandson..

mata dah xtahan sgt2 mengantuk..nnt continue lg..daaa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

i'm sooo excited n eager..


Salam to all bloggers..
sy sgt teruja utk berblogging stelah sekian lama mengikuti perkembangan blog "mama mencah"..
as usual mommies memang sgt addicted with our first child kan..
hope same addicted goes to others children too later (hehe yg ntah bila akan bertambah)..

d important thing is bcoz i want to finish my degree first in june/july next year..
so that i can spend most of my time with my lovely son n my dearly hubby..
tahan je sabar skarang..mana taknya ummi studi kat mlaka..abah keja+studi nun di perlis..iman pulak gilir2 kat umah tokmama(aloqstaq) n tok(bkt mertajam)..berjumpa time weekend je..

tup2 dah 4bulan berlalu..iman dah nak masuk 8bulan..time ummi tinggal iman dgn tok aritu iman baru 4bln..jap je tp bg ummi lama tu nak..
sbb tu ummi gagahkan diri kuatkan hati balik tiap2 minggu wpun 8jam perjalanan..
demi iman..ummi berkorban..

hanya satu harapan ummi..moga iman jd anak yg soleh..
cita2 ummi nak iman jadi al-hafiz..insyaAllah ummi hanya merancang..yg penentu adalah Dia..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul