RSS

cerita yg saaangat panjang!

lamanya xjenguk blog..bz..xsihat n macam2 kekangan..ecewah..
alhamdulillah dah slamat melahirkan anak kedua..baby girl..yeay dah ada sepasang..abang iman n adik aisya irdina..permata hati cahaya kehidupan ummi!

tup tap tup tap dah hari ke24 pantang..
alhamdulillah makin bertambah sihat n baby pun ok=)
kiranya dah 2minggu dah bleh uruskan dodua org anak time org lain p keja..minggu pertama my hubby cuti so diala yg tlg urus mcm2..minggu kedua tok mai dok kat umah..tok tlg uruskan si abg n me pelan2 blajaq uruskan si adik sendiri..seb baik abg iman jenis yg ok so xkacau n ralat sgt..makan mama dah masak siap2 so cuma berkesah hal anak2 jela..sbelum my hubby p keja dia akan siapkan ayaq mandi me dulu so mandi siap2 xrisau sgt nak tingai dodua anak lama2..time bg mandi adik aisya, abg iman xkacau sbb dia dok main or ku umpanla apa2 sambil nyembang dgn dia ka..spanjang 2minggu ni penah skali ja ummi mandikan abg iman tu pun sbb dia suh basuh u'uh so ummi trus juruih mandi skali..baik n senang plak dok diam..baguih paham situasi ummi..hari2 lain klau xmandi dgn abah dia, pakngah dia la bg mandi skali..okla gak ada pakngah kdg2 pakngah layan ummi blehla layan tidoq sat..kalau x xdanla nak tidoq sebab adik ngan abg take turn nak buli ummi..sorang bangun sorang jaga gilir2..haha padan muka ummi baru tau rasa cana jadi seorang mak yg ada anak2 kecik..konon nak anak ramai...baru dua dah kalut..uih panjangnya melalut..

sbenarnya nak cerita pasai pengalaman pregnant n bersalin anak kedua ni..pregnant kali ni lebih teruk berbanding yg dulu..mula2 morning sickness asik muntah muntah n muntah..pastu dh byk bulan ok cuma slera mkn sgt2 memilih..sbb tu pregnant kali ni walaupun xlarat n tension, masak tu wajib..member2 kat skolah kata rajin masak sbb ngandung anak pempuan..ntahla tp yg pasti bila beli ja smua xkena so lbih baik masak..penghujung2 pregnant pun teruk gak..asyik sakit kat perut n lower abdomen tp xdak labour sign apa2 pun..time ni slera mkn tinggi btoi2..siap cari tmpt2 mkn best2 kat tenet..sib baik hubby ku sporting sanggup bawak kemana saja bini dia ni tringin nak makan..haha kira puaih dahla mkn segalanya..so time pantang xla dok tringin ja kan..

start minggu ke37 dah makin xlarat nak mengajar aktif2 mcm slalu..smpai member2 dok risau tgk keadaan time tu..yg best tu my gb pun risau gak..klau dia nampak me macam xlarat sgt siap suh kol hubby mai amik bwk balik..terharu betoi dok skolah tu..smua prihatin..minggu sterusnya asyik mc ja..badan rasa lemah xlarat sakit2 tp xdak tanda apa2 so dok rehat kat umah..ptg kamis dlm kol 1 lbih camtu turun air n me syak air ketuban sbb xkenai cana rupa air ketuban..hohoho agak lawak sbb dan lg surf tenet nak tau cana rupa air ketuban..kol doktor tp xdpt ckp plk so nurse suruh p ospital trus..me pikir byk kali gak sbb rasa sakit tu xbetul2 yg sgt2 sakit..tp takut efek apa2 so siap2 brg smua2 utk bwk siap2..sbb lps bsalin nak berpantang kat umah ma so nnt p sana trus..dlm kul3 lbih baru bertolak p pusat rawatan mahsuri..dr umah p mahsuri dlm stengah jam..time tu siap ujan lebat guruh kilat bagai..me xmau pikir apa dah..pikir nak bg sampai n nak bersalin ja..

sampai sana nurse check jalan still xbukak lg..so depa pasang alat utk check contraction n jantung baby..ctg apa kenamanya ntah..n depa ckp tunggu doktor mai..my favourite doctor, for my son n daughter..dr anuar mai check ptg tu dia bgtau jln baru bukak 1cm..dok sembang2 dgn dia pasal tanda tg turun time kat umah n dia ckp konfem tu air ketuban..so me kena tahan wad..sbb bila dah turun air ketuban xelok tunggu lama2 takut kena jangkitan kuman n bahayakan baby..lgpun bila air ketuban tu dah start turun dia akan keluaq lg tnpa kita sedar cnthnya time kita kencing..so me diarahkan dok tunggu kat wad..dptla tgk mcm2 situasi org yg sama mcm me dok tunggu nak bersalin n dah slamat bersalin..sbb kena dok bilik ramai2..bilik sorang dah penuh..xkisahla sbb bknnya bersalin lg pun kan..klau dah bersalin xmaula xdak privacy payah husband nak dok jaga skali..lbih kurang time maghrib me turun tanda darah pulak..so dodua tanda air n darah dah ada cumanya time dok kat wad ni xla pulak rasa sakit mcm dok kat umah dua tiga hari lpas..pelik betoi..siap bleh jln2 lg kat luar wad mlm tu sbb boring n xleh tidor dok risau..huhu dahla dok dengaq org sakitla apa la mcm2..

esoknya, jumaat 2april..dr mai check lg skali..jln still 1cm..dia bg pilihan..samada nak induce n tunggu or operation..klau induce but still jalan xbukak jugak so still kena operate pastu..me xtau nak buat kputusan..tringin nak bersalin normal..tanak induce sbb ramai org ckp sgt sakit..xsama mcm sakit normal..kol tnya ma n mak pun depa kata sakit induce ni berlain n ma risau me xdpt tahan sakit tu..n risau jd sakit dua kali klau induce but jln still xbukak..so akan dpt sakit sbelom n selepas..dua kali me nangis kat hubby..sgt2 sedih sbb xleh bersalin normal lg..yg first dulu dah bukak 5cm tp anak berak kat dlm perut so kna emergency c-sect..klau bleh yg kedua ni nakla normal..tp kita hnya berusaha, merancang, yg menentukan Allah jua..time dok nangis tu org kat katil sbelah misti dgr me nangis sbb kami hnya dpisahkan dgn tirai ja..huhu malu tp time tu runsing xtau nak pk n buat kputusan terbaik..smua org serah kat me suh buat kputusan sbb me yg akan tanggung sakit n smuanya nnt..nangis n nangis..last2 pas bincang smua2 decide nak operate pg tu kul10 lbih..so prepare utk nak operation..

wpun dah ada pengalaman tp still ngeri bila kena tolak masuk operation room.. me cuba bertenang buat xtau n baca smua2 ayat yg spatutnya..tgn kiri kanan kena cucuk n pasang alat apa ntah..kena cucuk kat tgn ok lg..first sakit time dr pakar bius cucuk kat tengah blakang..fuhh nak dpt anak sorang2 bukan senang..tp mudah2 ja org buang merata2 kan..xpatut..continue..then dr pun nak mulakan operasi..dia tnya dah stat ras kebas ka n me jwb dah rasa berat kat dodua belah kaki means kebas la kan..kena bius separuh so bleh ckp2 dgr2..BUT yg tak tercapai dek akal tu..kali ni me siap bleh rasa lg pisau@alat yg dgunakan tu kat atas kulit n isi..dpt rasa pedihnya dok potong tu..hanya Allah yg tau masa tu me hnya ingat Allah dan mati saja..rasa xtahn sakit dan ingat mati..mula2 me blehla dok baca ayat panjang2 nak tenangkan hati tp time sakit tu dok sebut Allah saja..Ya Allah sakitnya..Allah xbagi peluang me rasa sakit bersalin normal tp Allah bg me rasa sakit kena bedah perut yg betul2 me rasa..dan selagi dok ingat yg sakit tu rasanya selagi tu la takut nak beranak lagi..lambaaaat lg la jawabnya..sib baik Allah Maha Pemurah dah bg me sepasang anak laki n pompuan..

time dr dok tekan n tolak perut me nak bg baby keluaq tu lg skali rasa yg teramat sakit..mcm nak bangun n lari time tu ja klau bleh tp xdaya nak buat apa2..time tu dah xlarat nak sebut sakit dah..yg keluar dr mulut cuma kalimah Allah..sbelah tgn pegang tgn hubby xtaula kuat tara mana..bila baby dah keluaq me dengaq sora baby pastu dgr sora my hubby,dr anuar n dr ahmad azan rasa mcm bergema dlm operation room tu..pastu rasa lemah sgt n xingat apa2 dah..sbb dah dgr sora baby tu trus rasa lega n xmau ingat apa2 dah..rasa sgt2 xlarat..my hubby ckp dr ada tunjuk anak kat me n tnya jantina anak tp serius dah xingat apa2 pasai tu..

bila sedar ja dlm kul12 lbih kot..dah dok kat bilik lain..tp sedar2 ja stat balik rasa berdenyut kat tempat jait..huhu ingatkan dah berakhir dah sengsara yg td tu..rasa xtahan sakit n dr cucuk lagi ubat tahan sakit..kontra sgt dgn time bersalin yg first dulu..dulu misi siap tnya byk kali nak x ubat tahan sakit after operation sbb mmg biasanya org akan rasa sakit..tp me rilek ja kata xrasa sakit pun cuma rasa letih ja time tu..kesan ubat bius kot..tp kali ni memang 2kali amik ubat tahan sakit..hari pertama nak nyusukan anak pun xleh..yela nak ngiring badan sikit pun dah sakit ngeri rasa..dahla sakit kat tempat jait..tambah pulak perut kembung memang merana rasa..xbleh tidoq xleh gerak dok diam2 ja atas katil..kencing pun pakai tiub n makan pun org suapkan..haha sgtla ntah apa2 kan..mcm2 yg xpernah jd time bersalin first terjadi kali ni..rasanya kalau benda2 camni jadi time bersalin anak sulung memangla serik nak yg kedua..ni sbb yg sulung mcm ok2 ja tu yg tergedik2 xsabaq nak yg kedua..tmbh2 tringin girl..ha amik padan muka sakit camtu tanggungla sendiri haha..xpa bila pikir balik semua tu ada ganjaran dr Allah baru sedar cana susah payah jd seorang ibu kan..

bila dah balik umah..anak pulak kena demam kuning..kena admit wad dok semalaman pulak..alhmdlh time ni susu dah byk wpun awai2 tu mcm xdak susu n risau gak..so ni la time mula buat stok susu yg la ni dah mencecah 20botol lbih dah..ntah xkira sbb guna n topup hari2 nk biasakan dia dgn botol susu..alhamdulillah la ni smua dah makin ok..me pun dah makin sihat cuma still berpantang..xmoden cam org lain yg bleh rilek2 bila rasa dah kuat n bleh jalan merata..ada org kata bersalin opret ni senang..xsakit..ya ka..meh me nak suh dia p belah perut tgk n rasa cana..siap ada yg cakap bersalin opret ni xyah pantang la apa la..ya la bg pendapat depa bersalin opret ni mcm xbersalin tup2 dah dpt anak..klau bukan namanya bersalin xkanla bleh ada susu melimpah ruah..xkanla ada darah nifas mcm org lain..kdg2 me tensi gak dgn mulut2 org camni..mcm org bersalin opret ni kurang pahala dr org bersalin normal..ye emosi agak keterlaluan disini..klau nak kata org bersalin opret ni jd badan gemuk ka apa ka..me tgk org bersalin normal pun klau xjaga badan, besaq gedabak jgk kan..bkn nak kata kat sesapa cuma emo kat org yg suka dok komplen2 time mai mlawat org dlm pantang..tima kasih byk2la mai mlawat..nak tanya itu ini sekadar utk nak komplen nak kata..me rasa xpenah mintak duit depa..ok cukup2 dah sangat beremosi dah ni..better stop it sbelom merapu ntah apa2..

yg penting la ni me bahagia dgn my hubby n dah ada 2anak..dah sepasang..muhammad iman aisy fudhail & nurul iman aisya irdina..semoga kebahagiaan kami sekeluarga berpanjangan hingga ke syurga..amin..

owh dah lama xtulih..sgt panjang pulak kali ni..sekadar luahan hati n pendapat2 kat atas tu mungkin xsama dgn pendapat org lain..take it or leave it=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul