RSS

iman 1st birthday

pada hari ini..24 februari 2008 yg lepas..pukul 10.50 pagi..
ummi selamat melahirkan anakanda tersayang..putera sulung..
Muhammad Iman Aisy Fudhail bin Mohd Faizal..

ni selepas setengah jam dilahirkan..
selamat melihat dunia anakku..
dunia yang penuh dugaan dan cabaran..
pandai2lah dikau bawa diri..
ummi akan pastikan anak mendapat didikan ukhrawi dan duniawi secukupnya..
semoga dikau membesar menjadi anak yang soleh..
yg menegakkan agama seiring hidupnya..
insyaAllah..amin amin ya robbal alamin..


ni pada hari kedua..
anak ummi dah pandai senyum..
pandai tengok ummi..
pandai menyusu..
allhuakbar..subhanallah..
kita berdua sihat sejahtera..
alhamdulillah ya Allah..
Muhammad Iman anakku..
dikaulah anugerah yang terindah buat ummi dan abah..
buat semua ahli keluarga..
yg sentiasa menyayangimu setiap masa..


tengokla betapa kecilnya tapak kakimu anakku..
dilahirkan hanya dengan seberat 2.4kg sahaja..
ummi nak mandikan pun risau ja rasa dulu..
sekejap sahaja masa berlalu..
kaki ini dah mula belajar berdiri..
aktif kesana kemari..
dikau anak yg sihat sayang..
syukur ummi panjatkan kehadrat Ilahi..


iman anak yg senang dijaga..
xmeragam xbanyak kerenah..
menangis bila bersebab saja..
samada lapar atau kembung perut..
bawak berjalan pun xsusah..
terima kasih ya Allah..


Muhammad Iman Aisy Fudhail..
ingatlah bahawa ummi sayang sangat padamu..
semoga iman jadi anak yg soleh..
abang contoh utk adik adik..
berjaya akhirat dan dunia..
sentiasa diberkati dalam redhaNya..
sentiasa dilimpahi rahmat kasih sayangNya..
insyaAllah...
amin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

maen2 sronok2

td jalan2 kat page dell..jupe menda alah ni..mcm bes je..nak buatlah..hehe..dell,saye termasuk org yg d-tag kan..


RULES: The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results (Gambar dekat first page jer tau..jgn ngelat2 amik page 2,3,4….), and post it as your answer. After that tag 6 people.”

1. im a


2. i want to go to


3. favourite place


4. favourite colour
5. favourite drink

6. favourite food


7. my school


8. favourite story


9. born in


10. my hobby

11. i live in
12. i wish for



xtau nak tag sape..sesapa yg berminat nak buat dialu2kan..sila2 jgn malu2:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

weekend yang penat..

weekend lepas cam biasa balik umah ma..
tp xbalik dgn bas..balik dgn abah sbb abah mai kursus kat mlaka..
ari sabtu after blk brekfes..'pengsan' berjam2 sbb sakit kpala sgt2..xtaula pasai pa..
maybe letih sgt kot..travel xberenti2 dgn keja yg belonggok2..huhu
mlm xtahan sgt telan panadol 2bijik..n zzzzzz..
bgn pagi ahad sesema plk..mkn ubt sesema mai balik sakit pala..
aduila keja xsiap lagi..telan paracetamol plk lg 2bijik..
alhamdulillah lega jgk akhirnya..blehla setelkan apa yg patut..
sian iman 'merap' sbb ummi xlarat nak layan..
maafla anakku sayang..
byk aksi2 iman d pagi ahad..
dah besiap comey2 tp xkuar mana pun..sian anak ummi..

dok langut tengok tv..

tgk tv sambil makan biskut.mulut dok ngunyah ja..

mulut dok tekumat kamit ikut bunyi2 kat tv..

hehe perhatikan betul2..kat tgn dok pegang pendrive..pastu nak tekan2 laptop..klau amik ja pendrive dari tgn n dukong jauhkan dr laptop mulala merengek..iman iman..

ummi nak jugak expose..ni latest addicted..tudung yg bes dpakai especially for me yg ada anak kecik ni..senang simple n xpanas..hehe cam promote plk..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

my favourite

aksi iman yg buat ummi teringat2 terkenang2..

paling excited bila ltak kat driver seat..iman nak bawak keta eh..

last for this time..iman ngan ummi n abah..

my heroes..muahsss..


ummi nak gak enterprem..huhu

ok da....=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

anak ummi dah besar

pejam celik pejam celik..pi balik pi balik..
sat ja iman dah nak setaun..24 februari ni..xbrapa ari ja lagi..
mcm xcaya ja rasa..mcm baru ja deliver a small baby weight 2.4kg..huhu

dah macam2 aksi n setiap ari ada ja perangai baru yg mencuit ati..
bila org tnya "sapa nama muhammad iman angkat tangan"..trus angkat tgn..tp tengok mood jgkla..kdg2 wat dhek xlayan ja..dah pandai babai2 org..slalunya org usik dia amik kain tutup2 muka..tp la ni dia pulak amik kain tutup muka dia..hehe macam2..
sebutan yg paling clear 'mama' 'abah' n d latest 'abang'..mulut syik bebunyi ja mcm nak bcakap..tp bejalan xlagi..merangkak memang laju sgt..klau org acah nak kejar ja trus sronok merangkak laju..smabil gelak tekekeh2..ada sorang ja meriah suasana..

cuba teka apa iman buat..dia dok pegang remote control tv..tp bila org ckp 'helo helo' trus dia angkat ltak kat tlinga..eii geramnya kat anak ummi ni tau..yg lawaknya pakngah dia bg enpon buruk xmau trus bg balik..bg enpon canggih trus amik..haha high taste..mcm sapa lagik..

ni aksi fresh baru bgn tidor..muka pun blur2..


bgn2 trus mkn biskut..
boringla kena pegang2..ltak jela camni kat mulut..
dah siap makan..rilek kat luar umah tengok abah basuh keta..suka ja dia..comotnya muka anak ummi ni..mandi pun xlagi..
ada lagi perangaiiman yg pelik..dia suka tgk buku ni..tp bila kita tunjuk kat dia gambar kat page tu..dia trus akan selak page lain..haha geram tol..saja ja tau..

ok dah ckit2..nnt lenkali sambung pulak ye..
lagi satu la ni xmau dah dok kat tempat baby dalam troli kat supermaket..prefer dok@bdiri kat dalam troli..tgk tu muka serius sbb boring lama sgt n dah stat ngantuk..cian dia..
sempat gak treat hubby n iman kat SR..iyela baru dpt elaun kan..slalunya abah ja blanja ummi..pas ni tunggu ujung taun pulakla time ummi keja n dpt gaji nnt plkla br leh blanja lg..
cewah excited ja dok kat baby chair..memula ja tu..sat ja mau dok situ..

tgk tu mulala sua tgn suh angkat..xmaunya dok lama2 dlm tu..xbes ka iman..

ni baru bes..landing kat cni sambil minum susu..baru cool..kehkeh

bila dah kenyang apa lagi..playtime la..

posing sket..seb baek iman xbuat pangai teman ummi n abah mkn smpai sejam lebey..good boy anak ummi ni..xkisah asalkan dia bleh begerak..jgn paksa dok diam ja..cannot cannot..

ikutkan hati nak sgt blanja famili tp xmampu lg..keja nnt blehla blanja bes2..its my turn=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

visual art class-part 2

ni might be entry last pasal klas lukisan..
huhu nnt menyampah pulak org tengok dok syok sniri dgn hasil yg xseberapa..huhu

1)teknik stensilan..

credits to ayu coz tlg lukih org yg kiutmiut tu..susah tul nak tekan2 sebab org tu kuruih sgt..tp beriya jugak nak buat smpai las2 org tu putuih pala..apapun berjaya..kehkeh..

2)teknik cetakan..

gunakan kentang ni buatla corak apa yg patut yg disukai..hehe ni lah hasilnya..

3)teknik celupan..
ni main celup2 dlm cat minyak..campor kaler macam2 pastu kirai2 dlm ayaq pastu celup ketas lukisan..jemur smpai kerin..then siappp..

4)teknik cetakan tali..
ni pulak gam tali buat corak kat atas kadbod..pastu cat kat tali tu then cap atas ketas lukisan..mencabar ckit sbb kena buat cpt2 klau x cat kat tali tu kerin..

5)teknik tarik tali (betol ke istilah ni)

yg ni pulak memula lipat ketas lukisan then cat kaler kat tali..ltak tali kat dalam lipatan ketas tu then tarik..so akan daptla corak yg ntah apa2 tu..huhu

sygnya dua lukisan xdan nak snap gambar..yg buat teknik mozek n kolaj..yg 2 tu berusaha buat kat umah time cuti CNY..tungu time iman tidoq baru buat..

ok this week dah nekad xmau buat lukisan..asyik buat lukisan ja keja lain xbegerak langsung..ok minggu ni fokus literature..huhu yg xsiap2 lagi tu..ganbate!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tragedi Februari

salam..
lama dah rasa xmenulih sini..
xsabar nak share pengalaman arini..haha
pengalaman tetido xsedar diri kat atas bas sampai telepas ke muar..uwaaa..
bayangkan dah berulang dari nun utara ke selatan ni every week since july 2008..tetiba kali ni bleh xsedar langsung...LANGSUNG XSEDAR..sedar2 je nampak signboard 'GIANT MUAR'..owh my god...whattttttt...terus berlari kat dalam bas tu pi kat driver..ckp kat dia 'pakcik, saya nak turun mlaka'..slamba je pacik tu ckp 'dah panggil tadi sapa suh tido'..owh i'm speechless..

sampai kat muar kol6.30 pagi.gulap gulita lagi time tu..kat mana arah tuju ni..wpun cuba buat tenang tp tetap xleh tenang jugak..dah cakap fon dgn ma dah ckp dgn abg..tp apa depa bleh buat depa nun jauh kat kedah..xdak arah tpaksala kol izan pepagi buta tu..sorila ye izan..huhu..sgtla blur smpai xingat zai ada kat muar..kontek zai tnya n dia bgtaula nak naik bas apa etc etc..

tp bas yg akan ada kul9..how?huhu nak g klas..klau dah sah2 nak ponteng dr awal xkisah tp ni dah smpai xberbaloila xp klas kan..adala satu bas transnasional nak btolak on the dot tu..katanya nak amik org dr mlaka ke kl..tp dalam bas tu nnt dr muar ke mlaka hanyalah daku seorang+driver+sorang laki..no no..xnakla amik risiko..baik beringat sbelom apa2 xdiingini terjadi kan..

dok tunggu menung blur xtau nak buatpa tu..adala sorang budak laki ni..hehe xtaula budak ka pak budak ka..sbb dia ckp dia dah ada 'org umah'..nmpk cam baik ja blehla borak2..yg nak tegelak tu conversation bermula bila dia ckp.."kak ok ke kak..sy dr td risau kat akak"..huhu terharu ada lagi org baik hati.."sebabnya org umah sy pun penah jd cam akak"..kuangkuang..patutla...dia nak mintak famili dia tlg antar sy kot2 sy xpecaya kat dia..tp bila sy ckp sy ada kwn n kwn sy nk dtg amik dia cam kurang pecaya..ingat sy nak try to avoid kot..huhu tp klau xda kwn pun blom tentu senang2 ku nak menerima pelawaan itu..so dia ckp dia akan tunggu smpai kwn sy smpai.. n memang dia tunggu pun..timakasih bebanyak..tp pesanan dia b4 beredar tu yg bes sgt..dia ckp "akak naik bas jap g jgn tetido lg ye.kang telepas lagik"..huhu tahniah diatas nasihat yg sgt bernas itu..dia sempatla jugak cite yg sorang je turun kat mlaka..budak sbelah dia..memang drebar tu pangil gitu2 ja xdgr pun..benti pun kejap sgt ja..huhu..patutla..sgtla tidak alert diriku ini..

canelah bleh ku terlena dgn enaknya smpai xsedar diri..iyela slalu xleh lena sbb sejuk sgtla apala..smlm amik shawl kat umah buat slimut..memang sedapla tido..memang sedap sungghla sampai ke muar aku dibuatnya..hahaha..thanx to zai..jasamu kukenang..kalau xda zai dgn bas pun entah time bila n bustop yg jauh ntah kat mana tu..blur jugak ku dibuatnya..kul7.30 naik bas tingtong balik mlaka balik..kul8.45 smpai mlaka sentral..turun bas ska naik bas panorama..kul9 smpai umah..kontek member tnya lctrr masuk xlg..tutorial pun abih lagi..sempatla ku bermandi manda..siap bancuh kopi bwk bekal lagi tu..hahaha..pehtu ngayuh beskal p maktab..lecturer masuk kul9.30 ku smpai kul9.45..wow ni dah macam superman ku rasa..haha super mummy..apapun ku xpernah serik utk berulang alik..dah siap beli tiket p balik pun dah utk weekend ni..kahkahkah..

moral of the story: tidorla berpada2 time nek bas..jgnla over sgt cam diriku ini..huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul