RSS

brg2 for baby n newborn

hehe continue..time pregnant aritu beli mcm2 tp ada yg xbleh pkai pun..mcm barut baby ni..utk baby lain mungkin ok tp baby me kluaq mai saiz xxs..hehe so barut bercorak yg dtempah xleh pakai pun..beli smua 6..ada 2 dah basuh utk try pkai tp boh kat baby ja tudia punya besaq xjadila pakai..dok simpan ja baik letgo..nak letgo RM4 ja satu..beli 5.50 satu..klau amik smua bleh bg special price..




topi baby pun beli byk tp bleh kata xpakai pun..huhu mak syok membeli tp anak xminat pun nak pakai tambah2 yg jenis melekat kat kpala..
1)topi baby polka dot - xpernah pakai (RM 3)
2)topi baby anakku bunga2- pakai sekali dua time p klinik dlm pantang (RM 7)
3)topi disney baby - pakai sekali tu pun utk bgambar ja (RM 5)
4)headband bunga2 - xpernah pakai (RM 3)
5)headband riben - pakai skali pastu adik xmau pakai dah (RM 3)
6)mittens bercorak bunga n cartoon (RM 1 per pair)

*tak termasuk caj pos ye..
serious buyers only..
fussy buyers are not welcoming..tq=)











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

new n preloved items to let go

cuti2 ni mengemas2 brg anak2 tengok byk pulak brg2 yg dbeli tp ada yg xdpakai langsung n ada yg pakai sekali dua utk bgambo je..huhu tu la klau time membeli tu memang xpenah stop..hehe

ok nak letgo murah2 ja..
1)booties oren corak hitam - pakai sekali sekala ja..still in good condition (RM5)
2)booties bola ada bunyi2 - lg jarang pakai (RM5)
3)booties snail biru - pakai sekali dua aisya dah xmuat (RM5)
4)booties kait putih pink - pakai time try ja (RM5)
5)kasut pink glitter2 tenderly ala2 princess - beli tp xpernah pkai sbb mcm elok sgt xtau nak pakai p mana (beli RM19.90, nak letgo RM15..kotak pun ada lg)
6)slipar pink bunga2 - pun xpernah pakai (RM5)

*tak termasuk caj pos ye..
serious buyers only..
fussy buyers are not welcoming..tq=)













  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SaYa NaK HaDiaH TuDuNg DaRi AnA..!!

Sticky Post: SaYa NaK HaDiaH TuDuNg DaRi AnA..!!


Syarat yg sgt mudah :

1) Khas utk followers je..
2) Buat entry pasal contest ni..
3) Link kan terus entry ke blog ana..
4) Letak banner dlm entry dan jugak sidebar blog..
5) Tinggalkan link entry kat petak komen entry ni sbg tanda dah join..
6) Tag je sape2 yg korang mau..


Pemenangnya di pilih berdasarkan nombor visitor yg bertuah..!!
131415


tag:
Ezarn
Zamvet

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SALE!Baju Raya Cute n Quality at affordable price for ur lil girl


01)super cute jumper

3-6m

shoulder=20cm
length=51cm
pinggang=25cm

rm35

*baju lengan panjang tu asing.so kalau panas leh bukak.n baju lengan panjang tu bleh gak pakai dgn sluar/skirt/legging.sgt berbaloi2..hehe



02)miniwear
0-3m

sleeveless shirt
shoulder=18cm
length=29cm

ruffle skirt
labuh=16cm
pinggang=18cm

rm 35


03)set 3pieces
3-6m

rm38

blouse
shoulder=17cm
length=25cm

seluar
pinggang=17cm
labuh=26cm


04) 3-6m

baju
shoulder=18cm
length=30cm

seluar
pinggang=20cm
labuh=25cm

rm 35



05) 3-6m

2pieces set
long sleeve with cute legging, ada jerut kat ujung kaki

rm 35


06) Laura Ashley
4yr
(small cutting.lebih krg saiz 3yr)

RM 40 INCLUDING POSTAGE




07) Laura Ashley
12m

RM 40 INCLUDING POSTAGE


*beli 2pcs n more free poslaju*
stok terhad.klau nak feedback cepat pls sms 013-4409879

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cuti yang tak cuti

huhu sgt sedih hoccay..
kemarin dpt surat dr jpn kena jd fasi utk bengkel b.i sepanjang cuti ni..
xtaula take turn ka or memang betui kena everyday..
mcm sgt hampes..sbb weekend pun ada jgk tau..
dahla ptg ni meeting kat jpn kul3-5..
arini kan ari keputeraan agung..suka2 ja nak buat meeting segala..
cuti tu cuti jela..owh dah bermula my real real and real life as a teacher..
kemarin bila dpt tau blk umah xdak mood ja..
ye la nak p jalan mana2 pun xleh kan klau tiap2 ari ada program..
dpt tazkirah dr encik suami sekali..hoho..
yela berkorban utk anak bangsa..

mintak2la ada berita baik p meeting ptg ni..amin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~update: anak2 + susu + sekolah = ummi pening~

harini first day p sekolah balik..
masih blur2..smentara nak biasakan diri balik..
macam pening2 n letih ckit (sebab xcukup tidoq...)
sapa nak suggest supplement yg seswai?pliz..

owh baru sehari p skul dah rasa nak pingsan..
kertas exam berlambak2 nak kena peksa..
esok n lusa ada kursus plak time petang kat skolah..
nak kena buat tusyen utk yr6..
dengar ura2 next yr nak kena pegang yr6..oh no!huhu

balik umah ja mcm2 keja dah sedia menanti..
owh rupa2nya bila dah ada anak 2 ni makin kalut jadinya..
buat tu buat ni sat ja dah malam..

update pasal iman:
-dah makin ok kat umah ngasuh
-sebab ada geng main dgn 'auni'
-kadang2 buat geram gak dgn adik
-tp bykkkkk sgt baik yg buat ummi kesian wpun tetap kena marah..hoho

update pasal aisya:
-kemarin try antar kat umah ngasuh teriak teruk jgk. minum susu 7auns kat sana
-arini dah ok.tinggai susu lebih ckit. 9auns pun abih licin.makin bam bam la anak ummi ni
-pandai bangun awai mcm tau2 ja ummi nak kena p keja n tinggai dia kat org
-harini start pandai nyembang bunyi2 dah dgn ummi sambil qenyih2..best2..

update susu:
-alhamdulillah susu maintain.doa sgt2 pada Allah moga susu badan cukup smpai aisya 2tahun.
-stok bln5 dah stat guna harini.stok bln4 dah habih licin.
-pagi td sambil nyusu aisya sbelah lg sambil pam dptla 5auns penuh botoi.alhamdulillah.
-kat skolah xpam sbb dah pam pg tu yg rasa bleh bertahan lg.lgpun kalut kat skolah mcm xdan.balik2 ja kena trus pam klau aisya xmau minum.
-balik skolah td trus pam sambil tgk tenet.ralit mata dok ngadap komp tup2 melimpah susu keluaq botoi.kena sambung botoi lain.dptla 8auns.alhamdulillah.rezki aisya.
-kena jaga pemakanan sbb apa yg dimakan akan effect perut anak jgk.
-rasa2nya dah start kena amik supplement.utk maintain susu badan.perlu.


biasanya mcm ni la setiap sesi mengepam.mintak2 berkekalan camni selama 2taun.



zoom ckit.ni la punca penuh camtu sebab dok ralit tgk tenet sambil mengepam.haha



ready to be frozen.xbleh simpan penuh2 tau nnt xdak ruang udara.so klau dah full kenala bahagi dua bekas.syukur pada Allah atas rezki ini anakku aisya irdina.



haaa ni dia tuan empunya susu yg semakin bam bam bolatsss..sedang menghayati saat2 indah bahagia dgn ummi.ummi syg aisya sgt2 sama mcm ummi syg abg iman..muahssss..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ceritera susu~

masuk hari ni dah 3hari xpam susu utk buat ebm..why?
huhu sebab tertinggal corong pam kat umah my mil time blk sana weekend aritu..
time tringat tertinggai tu dah sampai kat sg petani..nak patah balik pun mcm xberbaloi..
dgn dkt time nak maghrib kearah malam dah..risau jgk anak yg asik dok qeyau..
tensenla jgk cana la bleh lupa n tertinggai..so my fil la tlg poskan..makasih abah..
pos ari isnin guna poslaju arini baru dpt..kat perlis ni lembap ckit poslaju dia..
opsssssssss..hahaha

alhamdulillah setakat dah nak masuk 2bulan ni aisya fully breastmilk..campur2 direct breastfeed n ebm (sbb nak ajaq tru botoi snang nnt kat umah bbsitter)

klau nak kira stok ebm yg dah buat mungkin dah mencecah seratus lebih (xdan nak kira)..tp dah tiap2 pagi dok bg aisya minum sebotol dua..kadang2 smpai 3botol..pernah sehari tu dr pg smpai tghari dia minum 11oz..amazing..byknya anakku minum..patutla bolats..

la ni stok ebm ada dlm 30botoi lebih kot..agak2 ja..stok akan sentiasa di topup..doa kat Allah bg murah rezki blehla anakku minum smpai 2taun..amin..

jom tgk gmbr2 stok ebm..xla semeriah mana pun..saja nak buat kenangan..bknnya pengepam tegar mcm sesetengah ibu2..penyakit malas nak kerap mengepam tu masih ada dlm diri..hoho sehari dlm dua atau tiga kali ja mengepam..ada org kata buatpa nak bg anak minum susu yg disimpan lama2 dlm freezer?tp klau pikir2 balik..mana lg baik dgn susu tepung lembu tu nak banding dgn susu ibu..kena tanya izzah ni..dia lebih pakar..me xtau nak jwb cuma niat nak bg anak yg terbaik ja..org bleh kata apa saja..biasala mulut org..apa yg depa buat semua betoi..org len buat ada saja xkena n nak dipertikai..hoho dah termasuk bab emosi xstabil..tutup kes..

layan gambaq susu..


ni stok time awai2 dlm pantang kat umah ma aritu..yg bersusun kat tepi pintu ni utk nak bg kat aisya tiap2 pagi..senang susun siap2 ikut tarikh..sbelom tidoq amik satu ltak bwh siap2 so isok pg perangat saja..sedia utk diminum..haha





ni stock yg akan di topup setiap hari..xbyk mana pun kan..tp alhamdulillah ada gak rezki utk anak me setakat ni..

sbelom nak blk umah sniri aritu dok risau gak dgn stok susu..sbb petiais kat umah me tempat beku dia mcm ngekngok ckit..penah try simpan susu kat dlm tu sehari semalam xkeraih2 ponnnn..tensen ai tau..

ada dua pilihan..nak juai petiais lama n beli petiais 2pintu..or beli deep freezer..hohoho duit lagi..xpa la anak punya pasai..last2 tutup mata beli gak..


jeng








jeng








jeng













ni la dia deep freezer yg xla besaq mana tp berjasa..penuh gakla ruang kat dapur cinonet ku itu..



enchek somi ku dah arrange dapoq n letak deep freezer ni kat tepi petiais kami..



tudia dpt2 ja trus boh stok susu yg xebanyak mana pun..tp tuan empunya susu yg sronok lebih..haha bes dok susun2..bes dpt bg anak minum..



ok dah agih2kan..stok bulan 5 masuk dlm plastik n ltak kat bwh..stok bln4 ada ckit ja lg kat atas tu..utk nak bg kat aisya sehari dua ni..


ni full view..konon..yg kat dlm plastik putih tu ais..manalatau kan tetiba xdak letrik nak ltak susu kat man..xkan nak biaq ja rosak..huhu qeyau xberlagu la jwbnya..syg ooo penat2 dok pam hari2..hehe so ais tu prepare siap2 klau xdak letrik bleh simpan stok susu dlm tong plistrin n boh ais byk2..memang kena pikir segala kemungkinan..inilah diriku yg sentiasa pikir mcm2..hoho

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

amanah-anugerah-dugaan-cabaran

huhu sehari dua ni tidoq xmenentu..biasala kan anak kecik..tp yg luar biasanya..aisya asyik teriak ja bila mlm2..teriak style pulun2 pulak tu..xtau dah nak buat apa..bg susu xmau..dodoi tidoqla sat pastu terjaga balik n teriak lg..las2 tidoq atas lengan ummi bila dah penat teriak..elokla time pun dah dkat kul 3 4 pagi baru dia lelap..jgnla time dah stat keja nanti dia buat camni jgk..jenuhla..

time dalam pantang dulu elok ja..bila balik cni stat jd teriak2 tp xla teruk sgt..la ni mcm makin teruk ja..huhu..weekend aritu blk umah tok dia pun kena gangguan..ingatkan dah abih dah..tp smalam dok jadi qeyau jgk..beringat memang beringat dah..baca ayat mcm2..huhu ni lah dugaan n cabaran dlm membesarkan anak2..


bila time malam dia mula dok buat perangai mcm tu..memang sangat terasa serik bersalin yg kedua ni..bersalin sakit..lpas bersalin pun sakit teruk jgk berbanding yg first..bab nak menjaga tu pun rumit jgk..paantang silap ckit qeyau..huhuhu..anak oh anak..amanah dari Allah..anugerah dr Nya..

berilah aku kekuatan ya Allah!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

celebrate abih pantang+hari guru

16mei-org lain sambut bes2 kat skolah..me sambut dgn suami terchenta n anak2 tershayang kat pacific..haha alasan ja tu benornya xsabaq2 nak p soping mall dah sbulan lebih kna berkurung ja kat umah..hehe

mak ai senyum smpai nmpk smua gigi..punyala excited sbb ummi dgn adik kluaq skali..slalu dia keluaq bedua ja dgn abah p beli2 brg trus blk umah..


anakku dah mula blajaq nak buat peace tp xmenjadi..tringat mencah anak MR..


adik aisya ralit tidoq xsedaq apa..nak tau adik asiya tidoq katna..jom tengok..


hoho kat atas meja makan saja..lpas makan adik aisya masuk dlm pouch sambung lena yg bes


ramai dok kata anak teruna ni makin cerah bila makin besaq..dulu kecik2 gelap ja..mcm adik aisya la ni la..sat mcm gelap sat mcm cerah..xkisahla anak2 ai..janji sihat sudah..

walaupun anak dah dua..ummi dan jugak meronda cuci mata tgk baju anak2..hehe seb baik dpt en somi yg sgt memahami istri dia ni..i lap u byk2..haha..abah pegang aisya n iman nak dok dlm troli..depa dok kat kusi koridor pacific smentara me p survey2 baju..bila aisya dah jaga my hubby mesej n me kluaq p kat depa..xnampak iman pun ingatkan dia p main kat mana..

rupa rupanya...
















dah terlena tunggu ummi lama sgt..hehehehe



anak ni dari kecik sampaila besaq la ni mudah ja..dia rasa mengantuk dia tidoq xdak nak buat perangai ka apa ka..aisya ni xtaula cana..just wait n see..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul