RSS

ceritera susu~

masuk hari ni dah 3hari xpam susu utk buat ebm..why?
huhu sebab tertinggal corong pam kat umah my mil time blk sana weekend aritu..
time tringat tertinggai tu dah sampai kat sg petani..nak patah balik pun mcm xberbaloi..
dgn dkt time nak maghrib kearah malam dah..risau jgk anak yg asik dok qeyau..
tensenla jgk cana la bleh lupa n tertinggai..so my fil la tlg poskan..makasih abah..
pos ari isnin guna poslaju arini baru dpt..kat perlis ni lembap ckit poslaju dia..
opsssssssss..hahaha

alhamdulillah setakat dah nak masuk 2bulan ni aisya fully breastmilk..campur2 direct breastfeed n ebm (sbb nak ajaq tru botoi snang nnt kat umah bbsitter)

klau nak kira stok ebm yg dah buat mungkin dah mencecah seratus lebih (xdan nak kira)..tp dah tiap2 pagi dok bg aisya minum sebotol dua..kadang2 smpai 3botol..pernah sehari tu dr pg smpai tghari dia minum 11oz..amazing..byknya anakku minum..patutla bolats..

la ni stok ebm ada dlm 30botoi lebih kot..agak2 ja..stok akan sentiasa di topup..doa kat Allah bg murah rezki blehla anakku minum smpai 2taun..amin..

jom tgk gmbr2 stok ebm..xla semeriah mana pun..saja nak buat kenangan..bknnya pengepam tegar mcm sesetengah ibu2..penyakit malas nak kerap mengepam tu masih ada dlm diri..hoho sehari dlm dua atau tiga kali ja mengepam..ada org kata buatpa nak bg anak minum susu yg disimpan lama2 dlm freezer?tp klau pikir2 balik..mana lg baik dgn susu tepung lembu tu nak banding dgn susu ibu..kena tanya izzah ni..dia lebih pakar..me xtau nak jwb cuma niat nak bg anak yg terbaik ja..org bleh kata apa saja..biasala mulut org..apa yg depa buat semua betoi..org len buat ada saja xkena n nak dipertikai..hoho dah termasuk bab emosi xstabil..tutup kes..

layan gambaq susu..


ni stok time awai2 dlm pantang kat umah ma aritu..yg bersusun kat tepi pintu ni utk nak bg kat aisya tiap2 pagi..senang susun siap2 ikut tarikh..sbelom tidoq amik satu ltak bwh siap2 so isok pg perangat saja..sedia utk diminum..haha





ni stock yg akan di topup setiap hari..xbyk mana pun kan..tp alhamdulillah ada gak rezki utk anak me setakat ni..

sbelom nak blk umah sniri aritu dok risau gak dgn stok susu..sbb petiais kat umah me tempat beku dia mcm ngekngok ckit..penah try simpan susu kat dlm tu sehari semalam xkeraih2 ponnnn..tensen ai tau..

ada dua pilihan..nak juai petiais lama n beli petiais 2pintu..or beli deep freezer..hohoho duit lagi..xpa la anak punya pasai..last2 tutup mata beli gak..


jeng








jeng








jeng













ni la dia deep freezer yg xla besaq mana tp berjasa..penuh gakla ruang kat dapur cinonet ku itu..



enchek somi ku dah arrange dapoq n letak deep freezer ni kat tepi petiais kami..



tudia dpt2 ja trus boh stok susu yg xebanyak mana pun..tp tuan empunya susu yg sronok lebih..haha bes dok susun2..bes dpt bg anak minum..



ok dah agih2kan..stok bulan 5 masuk dlm plastik n ltak kat bwh..stok bln4 ada ckit ja lg kat atas tu..utk nak bg kat aisya sehari dua ni..


ni full view..konon..yg kat dlm plastik putih tu ais..manalatau kan tetiba xdak letrik nak ltak susu kat man..xkan nak biaq ja rosak..huhu qeyau xberlagu la jwbnya..syg ooo penat2 dok pam hari2..hehe so ais tu prepare siap2 klau xdak letrik bleh simpan stok susu dlm tong plistrin n boh ais byk2..memang kena pikir segala kemungkinan..inilah diriku yg sentiasa pikir mcm2..hoho

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

amanah-anugerah-dugaan-cabaran

huhu sehari dua ni tidoq xmenentu..biasala kan anak kecik..tp yg luar biasanya..aisya asyik teriak ja bila mlm2..teriak style pulun2 pulak tu..xtau dah nak buat apa..bg susu xmau..dodoi tidoqla sat pastu terjaga balik n teriak lg..las2 tidoq atas lengan ummi bila dah penat teriak..elokla time pun dah dkat kul 3 4 pagi baru dia lelap..jgnla time dah stat keja nanti dia buat camni jgk..jenuhla..

time dalam pantang dulu elok ja..bila balik cni stat jd teriak2 tp xla teruk sgt..la ni mcm makin teruk ja..huhu..weekend aritu blk umah tok dia pun kena gangguan..ingatkan dah abih dah..tp smalam dok jadi qeyau jgk..beringat memang beringat dah..baca ayat mcm2..huhu ni lah dugaan n cabaran dlm membesarkan anak2..


bila time malam dia mula dok buat perangai mcm tu..memang sangat terasa serik bersalin yg kedua ni..bersalin sakit..lpas bersalin pun sakit teruk jgk berbanding yg first..bab nak menjaga tu pun rumit jgk..paantang silap ckit qeyau..huhuhu..anak oh anak..amanah dari Allah..anugerah dr Nya..

berilah aku kekuatan ya Allah!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

celebrate abih pantang+hari guru

16mei-org lain sambut bes2 kat skolah..me sambut dgn suami terchenta n anak2 tershayang kat pacific..haha alasan ja tu benornya xsabaq2 nak p soping mall dah sbulan lebih kna berkurung ja kat umah..hehe

mak ai senyum smpai nmpk smua gigi..punyala excited sbb ummi dgn adik kluaq skali..slalu dia keluaq bedua ja dgn abah p beli2 brg trus blk umah..


anakku dah mula blajaq nak buat peace tp xmenjadi..tringat mencah anak MR..


adik aisya ralit tidoq xsedaq apa..nak tau adik asiya tidoq katna..jom tengok..


hoho kat atas meja makan saja..lpas makan adik aisya masuk dlm pouch sambung lena yg bes


ramai dok kata anak teruna ni makin cerah bila makin besaq..dulu kecik2 gelap ja..mcm adik aisya la ni la..sat mcm gelap sat mcm cerah..xkisahla anak2 ai..janji sihat sudah..

walaupun anak dah dua..ummi dan jugak meronda cuci mata tgk baju anak2..hehe seb baik dpt en somi yg sgt memahami istri dia ni..i lap u byk2..haha..abah pegang aisya n iman nak dok dlm troli..depa dok kat kusi koridor pacific smentara me p survey2 baju..bila aisya dah jaga my hubby mesej n me kluaq p kat depa..xnampak iman pun ingatkan dia p main kat mana..

rupa rupanya...
















dah terlena tunggu ummi lama sgt..hehehehe



anak ni dari kecik sampaila besaq la ni mudah ja..dia rasa mengantuk dia tidoq xdak nak buat perangai ka apa ka..aisya ni xtaula cana..just wait n see..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~alkisah babywearing~

baru ja bersemangat nak menulih semula..
harini semangat dah terbang p taktau tang mana..
semua gara2 tidoq xmenentu..aisya smalam dua ni tjaga ja asik teriak..
taktau pasaipa..nak menyusu ja mula nak mengamuk..adoila..mintak2la lpas ni dia stop dah perangai pelik dia tu..huhu tiup mai angin sabaq byk2 ckit..iman pun dah mcm2 akai..ya la nak tarik perhatian suruh tgk dia..bknnya tak tengok tp bila dah terbahagi dua ni lainla ckit kan..dulu smua perhatian bg kat dia sorang..ya Allah bagila KESABARAN byk2 dlm diriku..that's all i need!

nak buat keja apa pun kena buat cpat2 time aisya tidoq..klau x asik nak berkepit ja..manjanya anak daraku yg sorang ni..hohoho padan muka ummi!

ptg td danla jgk bwk kluaq stroller iman nak basuh sarung smua nak guna utk aisya pulak..en somi ku ckp "eh awat nak guna stroller pulak?pouch beli mahai2 tu baru guna dua kali.."hoho yela bang guna aih jgn risau..saja ja try ltak aisya dlm stroller dia qeyau wlaupun org dok tolak..ceit saja ja tau suka nak buli ummi..

tp rasa berbaloi gakla beli pouch wpun baru bebrapa kali guna..byk berjasa wpun aisya baru sbulan lbih..contohnya time dlm pantang aritu me tinggal bertiga ja dgn anak2..iman nak makan aisya jaga n qeyau klau xberdokong..iman berak xleh nak tinggai aisya dok qeyau ja..last2 amik pouch boh aisya..sengap ja mata dok terkebil2 perati muka me..siap bleh bg iman mandi makan smua..tengok2 dia dah lena ralit kat dalam pouch tu..bila smua dah setel bwk kluaq dia dr pouch terjaga sat..letak ats katil tepuk2 tidoq balik..


gambaran dari atas..gambaran dr dpan pun ada tp xleh nak publish..tak menutup aurat..hoho


zoom ckit kat muka aisya..bes ja dia lena kat dlm tu..misti trasa mcm kat dlm perut..hehe

heranla cana org bleh kata xslesa..hehe disebabkan pouch ni la terasa diri femes time p tesco n pacific kat loqstaq weekend aritu..wahaha perasan~

situsai 1-tesco:adik cashier tu sibuk tnya "anak ka kat dlm tu kak? dia xpanas ka?" "baru bersalin ka kak?nmpk kaki dia kecik ja.takpa ka dia dok dlm tu?"..me pun time tu cam kalut2 sbb nk angkt brg masuk troli dgn iman yg dok dlm troli(abah dia p tukar baju iman yg tersalah saiz)so jwb pun ikut dan mau takmau ja..huhu..time dah turun bwh nak balik baru kluarkan aisya smentara nk bg iman main kat playland tesco tu..barula aisya terjaga dr tidoq..klau dia dok ja dlm pouch tu mmg dia ralit sgt tidoq..so sila jwb dia slesa ka x dok kat dlm tu..

situasi 2-pacific:kali ni akak cashier pulak..concern sgt dok tnya "takpa ka dik anak dok dlm tu" "elok2 takut dia lemas xslesa".kalau xslesa cana dia bleh tidoq ralit ja..time me dok syok2 klebek buku kat popular ada sorang lady tu mai siap selak tengok dlm pouch..terkejut gak tiba2 org tak dikenali mai dok rapat2 camtu..soklan dia lebih kurang cam tadi2 la..risaula apala..maybe ramai xbiasa lagi kot dgn penggunaan pouch ni..huhu ntahla..


bukti aisya memang suka dok dlm tu..siap qenyih sbb bleh merap ummi..
bila crita kat my mum..ma kata lenkali org tnya habaq anak slesa dok dkt dgn hati mak dia..hehe i like..ma yg sentiasa supportive and positive..

abah aisya pun memula risau gak takut anak dia xslesa ka terkepit ka tp la ni dia dok suruh guna..klau xmembazir ja duit beli tp xguna dia kata..huhu..aritu lenguh jugak bahu..yela jalan lama sgt..dulu time iman xpenah rasa sbb abah ja yg berdukung time berjalan2..ummi rilek cuci mata sopping mopping..la ni xdak chance dahla anak dah dua..hoho padan muka skali lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

semangat berblogging kembali..presenting nurul iman aisya irdina

tajuk macam apa ja..haha
sebab nak menulih balik..
1-nak tulih pasai menyusu n ebm (yg satu hari nnt hanya akan tinggal kenangan)
2- nak share psl babywearing (yg baru blajaq nak pakai)
kita tengok jela stakat mana sempat nak aktif balik (la ni dodua anak tidoq blehla..huhu sbbnya semalaman aisya berjaga dok teriak saja..pening pala ummi tau..)
memula kita tengok development aisya dulu..jom layan gambaqqq..


Day 1- kat pusat rawatan mahsuri


Day 2-asyik tidoq saja anak dara ni tau


Day 3-baru balik umah..abg iman yg excited..


Day 4- muka kurang bermaya demam kuning tinggi sangat


Day 5- admit kat PRM sbb kuning tinggi sgt..sib baik semalaman ja..


Day 6-time ni paling kesian.ruam naik penuh muka sbb panas sgt..


Day 9- slps dibotakkan kpala oleh tokteh



2weeks- time ni saya suka tidoq siang n berjaga malam



Day 17-tengokla pipi saya yg semakin tembam itu..sila tanya apa yg sy makan..haha


Day 20-saya yang kekenyangan minum susu sedap ummi saya..oppsss



Day 29- saya dah pandai buat senyum senget..tp senyuman sy sgt mahal..hoho


1month 1week- lihatlah pipiku yg tembam bertambah tembam itu..



1month 2weeks 4days-gmbr terbaru ummi sy amik kemarin..ok dah sy nak tidoq dah..babai~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tommee Tippee bottle to LET GO at Special Price!



hi all..
ummi nak letgo botol susu Tommee Tippee yg baru ja berusia sehari..beli online n sampai kat tgn me kmarin..sgt sesuai utk baby2 yg minum ebm + direct breastfeed especially..sbb dia closer to nature..sebab nak let go..my daughter sgt memilih ok..dia cuma nak MAM saja..huhu..me dah bukak plastik botol2 tu sbb dah sterilised..so kpd baby2 yg suka minum guna Tommee Tippee bottle ni cpt2la grab it..still new n in very good condition..me ada tgk kat blog somebody dia tunjuk harga botol ni kat Mothercare rm29.90 satu..ni yg me nak letgo dua botol tau..

Beli harga RM48.90 (tag harga still kat box)
Nak letgo Rm 40.00 SAHAJA (include postage)

sapa yg berkenan tu bleh reply kat sini or sms me at 013-4409879

ni gambar botol2 tu..from google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul