RSS

ceritera susu~

masuk hari ni dah 3hari xpam susu utk buat ebm..why?
huhu sebab tertinggal corong pam kat umah my mil time blk sana weekend aritu..
time tringat tertinggai tu dah sampai kat sg petani..nak patah balik pun mcm xberbaloi..
dgn dkt time nak maghrib kearah malam dah..risau jgk anak yg asik dok qeyau..
tensenla jgk cana la bleh lupa n tertinggai..so my fil la tlg poskan..makasih abah..
pos ari isnin guna poslaju arini baru dpt..kat perlis ni lembap ckit poslaju dia..
opsssssssss..hahaha

alhamdulillah setakat dah nak masuk 2bulan ni aisya fully breastmilk..campur2 direct breastfeed n ebm (sbb nak ajaq tru botoi snang nnt kat umah bbsitter)

klau nak kira stok ebm yg dah buat mungkin dah mencecah seratus lebih (xdan nak kira)..tp dah tiap2 pagi dok bg aisya minum sebotol dua..kadang2 smpai 3botol..pernah sehari tu dr pg smpai tghari dia minum 11oz..amazing..byknya anakku minum..patutla bolats..

la ni stok ebm ada dlm 30botoi lebih kot..agak2 ja..stok akan sentiasa di topup..doa kat Allah bg murah rezki blehla anakku minum smpai 2taun..amin..

jom tgk gmbr2 stok ebm..xla semeriah mana pun..saja nak buat kenangan..bknnya pengepam tegar mcm sesetengah ibu2..penyakit malas nak kerap mengepam tu masih ada dlm diri..hoho sehari dlm dua atau tiga kali ja mengepam..ada org kata buatpa nak bg anak minum susu yg disimpan lama2 dlm freezer?tp klau pikir2 balik..mana lg baik dgn susu tepung lembu tu nak banding dgn susu ibu..kena tanya izzah ni..dia lebih pakar..me xtau nak jwb cuma niat nak bg anak yg terbaik ja..org bleh kata apa saja..biasala mulut org..apa yg depa buat semua betoi..org len buat ada saja xkena n nak dipertikai..hoho dah termasuk bab emosi xstabil..tutup kes..

layan gambaq susu..


ni stok time awai2 dlm pantang kat umah ma aritu..yg bersusun kat tepi pintu ni utk nak bg kat aisya tiap2 pagi..senang susun siap2 ikut tarikh..sbelom tidoq amik satu ltak bwh siap2 so isok pg perangat saja..sedia utk diminum..haha





ni stock yg akan di topup setiap hari..xbyk mana pun kan..tp alhamdulillah ada gak rezki utk anak me setakat ni..

sbelom nak blk umah sniri aritu dok risau gak dgn stok susu..sbb petiais kat umah me tempat beku dia mcm ngekngok ckit..penah try simpan susu kat dlm tu sehari semalam xkeraih2 ponnnn..tensen ai tau..

ada dua pilihan..nak juai petiais lama n beli petiais 2pintu..or beli deep freezer..hohoho duit lagi..xpa la anak punya pasai..last2 tutup mata beli gak..


jeng








jeng








jeng













ni la dia deep freezer yg xla besaq mana tp berjasa..penuh gakla ruang kat dapur cinonet ku itu..



enchek somi ku dah arrange dapoq n letak deep freezer ni kat tepi petiais kami..



tudia dpt2 ja trus boh stok susu yg xebanyak mana pun..tp tuan empunya susu yg sronok lebih..haha bes dok susun2..bes dpt bg anak minum..



ok dah agih2kan..stok bulan 5 masuk dlm plastik n ltak kat bwh..stok bln4 ada ckit ja lg kat atas tu..utk nak bg kat aisya sehari dua ni..


ni full view..konon..yg kat dlm plastik putih tu ais..manalatau kan tetiba xdak letrik nak ltak susu kat man..xkan nak biaq ja rosak..huhu qeyau xberlagu la jwbnya..syg ooo penat2 dok pam hari2..hehe so ais tu prepare siap2 klau xdak letrik bleh simpan stok susu dlm tong plistrin n boh ais byk2..memang kena pikir segala kemungkinan..inilah diriku yg sentiasa pikir mcm2..hoho

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Copyright 2010 Iman Inspirasi Ummi. Designed by : EZwpthemes.
Blogger Template Brought to you by Anshul